Klik hier voor mijn droom....

 
 


Nieuwsbrief Juli 2008 - Vragen & Antwoorden

Beste lezer,

Steeds vaker vragen mensen me hoe opstellingen nu eigenlijk werken.In deze nieuwsbrief ga ik graag in op een aantal vragen die me de laatste tijd gesteld zijn:

Waarom zou ik eigenlijk een opstelling doen en wat kan ik allemaal opstellen?
Een opstelling geeft je altijd inzicht. Soms overduidelijk en soms val het kwartje wat later of dieper. Een opstelling zorgt dat dingen op hun plek vallen. Waar je er met denken er niet meer uitkomt zorgt een opstelling dat je op een dieper niveau antwoord krijgt op je vraag. Vragen die mensen vaak als thema in brengen in hun opstelling zijn bijvoorbeeld:

Hoe kan ik meer bij mezelf blijven, in mijn gezin/in mijn relatie/in mijn werk?

Waar komt mijn onrust/boosheid/verdriet/schuldgevoel vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Ik sta voor een belangrijke keuze, maar ik weet niet wat ik moet kiezen.

Hoe kan ik het contact met mijn ouders/kinderen/broers en zussen/vrienden/partner herstellen/verbeteren?

Welke invloed heeft een ziekte/ongeval/overlijden op mijn functioneren in het nu en hoe kan ik hier beter mee omgaan?

Hoe werken opstellingen?
Soms vragen mensen me wel eens hoe familieopstellingen nu werken. Hoe het kan dat representanten gevoelens 'oppikken' van diegenen voor wij zij in een opstelling staan. En ik zal eerlijk zijn: Ik heb geen flauw idee! Als ik onder de douche sta, voel ik het water stromen, en ik heb ook geen flauw idee hoe dat werkt. Maar ik word er wel schoon van!

Zo ook met een opstelling. Je hoeft niet te weten hoe het werkt, om toch het effect te ervaren.
 

Toont een opstelling de werkelijkheid?
Soms worden in een opstellingen dingen zichtbaar waarvan je je afvraagt hoe dat nu in werkelijkheid zi, of gezeten heeft.  Vaak is mijn antwoord daarop: Ja, voor degene die de opstelling doet is dat de werkelijkheid. En daarbij geef ik altijd de kanttekening dat iedereen zijn eigen beleving van de werkelijkheid heeft.

Leven en dood?
En wat de werkelijkheid betreft: Het wordt mij steeds duidelijker dat verschillende werkwijzen eigenlijk over hetzelfde gaan. Als je wel eens het TV programma 'The Ghost Whisperer' met Derek Ogilvie hebt gezien weet je wat ik bedoel. Ogilvie treedt in contact met overleden, en je ziet dat bij de nabestaanden een gevoel van rust en helderheid optreedt nadat zij met hun dierbaren in contact zijn gekomen. Soms zijn die overleden volwassen, soms kinderen en soms zelfs ongeboren kinderen.

En of je nu gelooft in leven na de dood, en ook of iemand hier nu mee in contact kan komen of niet, dat maakt niet uit. Vaak is het nodig dat de overleden alsnog gezien of gehoord worden, zodat ze hun plek krijgen. Dan pas komen de levenden tot rust. Dit is het duidelijkst merkbaar bij mij mensen die op een onprettige (traumatische) wijze zijn overleden manier  en kinderen die niet geboren zijn door miskraam, abortus of vroeggeboorte, of een niet geboren helft van een tweeling. Ook al zijn ze niet meer in leven, ze zijn toch onderdeel van je systeem!  Een opstelling geeft ze hun plek, en daarmee wordt het systeem compleet.

1-op-1 of groepsopstellingen?
Groepsopstellingen zoals tijdens opstellingendagen zijn altijd indrukwekkend. In elke opstelling kom je ook wel een stukje herkenning van je eigen situatie tegen. Je kunt als het ware even meeliften op de opstelling van een ander.

Voelt het niet helemaal prettig voelt om jouw thema in een groep uit te werken? Misschien een delicate kwestie? Dan zou ik een verdekte opstelling kunnen doen. Niemand (dus ook de representanten en zelfs ik niet) hoeft te weten wat er bij je speelt. Jij bent dan zelf volledig in-charge bij je opstelling, ik houd alleen in de gaten of alles met iedereen in orde is en blijft.

Of misschien ben je erg gevoelig (hoog sensitief) en wil je jezelf tegen de gevoelens van anderen beschermen? Dan is een 1-op-1 opstelling een prima idee. In mijn praktijk werken we dan samen jouw opstelling uit. Met steentjes, poppetjes of matjes als representanten. Meer weten? Neem dan even contact met me op.


Opstelling doen?
Voor de opstellingendag op 12 april is slechts nog ruimte om als representant deel te nemen. Op 23 augustus en 20 september is nog plek om een thema in te brengen. Aanmelden doe je eenvoudig via de site, op http://www.habibio.nl/aanmelden?ref=nieuwsbriefIk wens je een fijne dag, en wellicht tot ziens!
Bert Smulders.
http://www.habibio.nl

 
 

 

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt aangemeld of mij via email benaderd hebt. Wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen, stuur dan even een lege reply op deze mail, of meld je af op http://www.habibio.nl/nieuwsbrief.php